Štursovka vyhlašuje 3. kolo přijímacího řízení 2021/2022

Ani Covid nás nezastaví – střípky z distanční výuky odborného výcviku

18.12.2020

Jak jsme se s on line výukou poprali v odborném výcviku?

Nebylo to nic lehkého, makali jme – kantoři i žáci. Velkou pochvalu zaslouží všichni, kteří úkoly zvládli a nehodili výuku za hlavu. „Koronaprázdniny“ to tedy rozhodně nebyly.

Obory kuchař-kuchařka, číšník-servírka, gastronomie

Žáci připravovali jednotlivé pokrmy, vařili i tříchodové menu podle zadání učitelů odborného výcviku. Věříme, že to žáky bavilo a jejich rodiče byli rádi, že si na chvíli od vaření odpočinou. Doufáme, že spálených hrnců a pokrmů nebylo moc. Číšníci a servírky pro rodiče připravili slavnostní tabuli a pak rodiče (nebo své drahé polovičky) obsluhovali.

Obory pekař a cukrář

Dle kvanta fotografií od žáků můžete sami vidět, že tyto obory jsou velmi oblíbené. Naši cukráři a pekaři prostě rádi pečou a praxe je opravdu baví. Vůbec netušíme, jaký dopad to mělo na jejich rodiny, ale věříme, že snad tolik nepřibrali a nemusíte držet dietu. Na sladké nemají v současné době asi ani pomyšlení …

Žáci pekli pekařské a cukrářské výrobky podle videí, které jim natáčela paní učitelka. Při tvorbě se bavili všichni, jak paní mistrová, tak určitě i žáci doma.

Obory aranžér a kadeřník

Vzdělávat se distančně je poměrně hodně náročné, praxe vám prostě chybí, zvláště když chcete být kadeřníkem. Když nemáte zákazníky, hrábnete do vlasů všem rodinným příslušníkům. Barvíte, stříháte, děláte melíry maminkám, tatínkům, bratrům, sestrám – čím více příbuzných máte, tím jste na tom lépe. Někdy je ale škoda, že ty vlasy rostou tak pomalu, ach jo…

Žáci oboru Aranžér a propagační výtvarník se v době distanční výuky věnovali především malbě a kresbě se zaměřením na kresbu postavy a malbu architektury a přírody. Zdokonalovali se v kaligrafii, procvičovali si základní tahy i složitější texty. Žáci prvního ročníku trénovali s redisperem. Starší žáci měli výuku více zaměřenou na práci s atoperem.

Distanční praxe byla zábava, ale návrat do školních provozoven, učeben a restauračních zařízení jsme uvítali všichni. Potřebujeme praxi jako sůl, doma prostě nemáme profesionální vybavení, chybí nám zákazníci, sociální kontakty a cvik. Chceme se učit a zdokonalovat v tom, co nás baví. Takže už snad žádné zavřené školy….

Galerie